Drożdżowe kruche rurki z dżemem z żurawiny

0 (0 ocen)

Kruche rurki z ciasta drożdżowego nadziane dżemem z suszonej żurawiny. Bardzo smaczne i proste do wykonania. Ładnie się prezentują na stole. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    50g. drożdży
    1/4 szkl. ciepłego mleka
    1/4 szkl. cukru
    50g. miękkiego masła
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 duże jajko

    Nadzienie :
    dżem z suszonej żurawiny ( można zastąpić innym np. truskawkowym, malinowym itp.)

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe kruche rurki z dżemem z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże ze szczyptą mąki i cukru rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawić mieszankę na 20 minut do podwojenia objętości.
  • 2. Mąkę, sól, cukier wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka i mleko, dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
  • 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3mm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8cm. Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę dżemu. Zwinąć w rulonik. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Rurki piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować