Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
2 łyżki cukru
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1 1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
8 cienkich parówek
keczup
ok. 15 - 20 dag żółtego sera (startego na tarce)
zioła prowansalskie lub inna ulubiona przyprawa
Drożdżowe kwiatki z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Ciasto podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na okrągły placek (trochę większy od parówki).
3.Posmarować keczupem.
4.Przyprawić ziołami prowansalskimi.
5.Posypać żółtym serem.
6.i zwinąć jak naleśnik.
7.Na brzegu ułożyć parówkę (wyjętą z folii oczywiście:-)),
8.Każdy plaster wywijamy na boki,
9.Ponacinać w poprzek na ok. 6 kawałków, zostawiając końce nietknięte.
10.Ułożyć tworząc kwiatek
11.i zaplatać oba końce (by nie rozwaliły się podczas pieczenia).
12.Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dosyć duże odstępy.
Komentarze