Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

5 (143 ocen)

A w moim domu pachnie... .Są takie smaki do których uwielbiam wracać.Drożdżowe zdecydowanie przywraca wspomnienia cudownego dzieciństwa i domu,w którym zawsze pachniało ciastem.Szczególnie pamiętam właśnie te cudownie mięciutkie,odrywane bułeczki,które robiła mama z różnymi owocami z własnego ogrodu

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 łyżka mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki ciepłego mleka
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    100 ml jogurtu naturalnego niezbyt gęstego
    100 ml ciepłego mleka
    1 duże jajko
    4 łyżki drobnego cukru
    40 g roztopionego masła
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Nadzienie:
    2 szklanki jeżyn
    1 łyżka budyniu waniliowego
    Kruszonka:
    75 g mąki pszennej
    50 g drobnego cukru do wypieków
    40 g zimnego masła
    Dodatkowo:
    1 małe jajko
    50 g masła
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • 2. Ciasto:
    Do dużej miski wsypujemy mąkę,dodajemy jogurt,jajka,cukier,sól,olej,roztopione masło i wyrośnięty zaczyn.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.Ja używam do tego miksera z końcówkami do drożdżowego.Ciasto powinno nie lepić się do dłoni i całkowicie odchodzić od miski.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka:
    Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą.Rozcieramy palcami składniki, aż uzyskamy kruszonkę.Wstawiamy do lodówki.
  • 4. Jeżyny mieszamy z budyniem.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części.Najpierw ważę całe ciasto.Wagę ciasta dzielę na 12 i ważę każdą część ciasta.W ten sposób otrzymuję równe bułeczki.Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczam.Nakładam porcję jeżyn i dokładnie zlepiam,tworząc okrągłą bułeczkę.Blachę o wymiarach 33x23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na dno wylewamy rozpuszczone masło.Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce.
  • Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami 5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180'C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 20-25 minut.Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe...ze szklanką zimnego mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować