Drożdżowe łódeczki z pikatnym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie łódeczki z ciasta ze smacznym mięsnym farszem i serem feta możemy przygotować na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    4 łyżki oliwy z oliwek
    20 g drożdży
    250 ml ciepłej wody
    sól
    Farsz:
    250 g mięsa mielonego wołowego
    250 g mięsa mielonego wieprzowego
    250 g sera feta
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    kawałek pora
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    3 łyżki groszku konserwowego
    2 łyżki oleju
    ostra papryka
    mielony kminek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe łódeczki z pikatnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 250 ml wody .
    Mąkę wymieszać ze sporą szczyptą soli i oliwą,wlać przygotowany zaczyn i wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.
    Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i włożyć mielone mięso i mieszając ,smażyć je ,aż się ładnie zarumieni,dołożyć pokrojone papryki i pora i smażyć jeszcze przez około 5 minut.
    Masę przyprawić na pikantnie ostrą papryką,mielonym kminkiem solą i pieprz,dodać kukurydzę i groszek ,dokładnie wymieszać .Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść po czym rozwałkować na prostokątny placek i podzielić na osiem części,dłuższe brzegi lekko unieś i zlepić końce,tak by powstały łódeczki.Łódeczki ułożyć na blaszce o wymiarach 40/40 przykrytej pergaminem i napełniać mięsną masą i posypać pokruszonym serem feta.
    Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować