Drożdżowe łódeczki z pikatnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 250 ml wody .
Mąkę wymieszać ze sporą szczyptą soli i oliwą,wlać przygotowany zaczyn i wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.
Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.
2.Na patelni rozgrzać olej i włożyć mielone mięso i mieszając ,smażyć je ,aż się ładnie zarumieni,dołożyć pokrojone papryki i pora i smażyć jeszcze przez około 5 minut.
Masę przyprawić na pikantnie ostrą papryką,mielonym kminkiem solą i pieprz,dodać kukurydzę i groszek ,dokładnie wymieszać .Odstawić do wystudzenia.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść po czym rozwałkować na prostokątny placek i podzielić na osiem części,dłuższe brzegi lekko unieś i zlepić końce,tak by powstały łódeczki.Łódeczki ułożyć na blaszce o wymiarach 40/40 przykrytej pergaminem i napełniać mięsną masą i posypać pokruszonym serem feta.
Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze