Drożdżowe bułeczki-łodzie z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże posypać cukrem i wymieszać. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać odrobinę wody. Zostawić w cieple na godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części.
3.Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 23 cm. Na środku rozłożyć starty ser.
4.Zwijać, formując kształt łodzi.
5.Dobrze zlepić końce i posmarować jajkiem.
6.Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po dziesięciu minutach wyjąć blachę z piekarnika, do każdej łodzi wbić jajko, posypać solą i pieprzem i piec dalej do zrumienienia. Białko powinno być dobrze ścięte, a żółtko miękkie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Komentarze