Drożdżowe-lukrowane z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut,żeby podrosły.
2.Jajka i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do mąki dodać drożdże,jajka,ciepłe mleko i stopione masło,zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut,żeby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto wałkować na prostokąt,posmarować masłem i posypać cukrem,na cieście równomiernie rozłożyć owoce.
4.Ciasto zawinąć w rulon,pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,formując wieniec.
5.Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić.
6.Składniki lukru ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji,polukrować ciasto.
Komentarze