Drożdżowe motylki

5 (178 ocen)

Pyszne,pulchne bułeczki z nadzieniem z chałwy

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
    1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
    2 jajka
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Nadzienie:
    25-30 dag chałwy (ja dałam sezamową)
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 30%

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem.
  • 2. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 13 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki, wychodzi po ok. 73 g), uformować z nich kulki.
  • smarowanie 3. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia
  • zwijanie 4. Zwijać jak naleśnika
  • składanie 5. Następnie obydwa końce podłożyć pod spód
  • nacinanie 6. Naciąć nożem po obu stronach
  • formowanie 7. Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka
  • smarowanie 8. Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 min. do napuszenia (najlepiej przykryte w ciepłym miejscu). Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem
  • pieczenie 9. Piec w tem. 200*C przez 20-30 min.
  • gotowe 10. Wystudzić i jeść, SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować