Ciasto:
50 dag mąki pszennej
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Nadzienie:
25-30 dag chałwy (ja dałam sezamową)
1 jajko
1 łyżka śmietany 30%
Drożdżowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem.
2.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 13 części (najlepiej sobie poważyć wtedy wyjdą równe bułeczki, wychodzi po ok. 73 g), uformować z nich kulki.
7.Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka
8.Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 min. do napuszenia (najlepiej przykryte w ciepłym miejscu). Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Komentarze