Drożdżowe bułeczki z farszem z wędzonej makreli

0 (0 ocen)

Pyszne wytrawne bułeczki, z farszem z wędzonej makreli :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    100 g margaryny
    1/2 szklanki śmietany
    1 jajko
    50 g drożdży świeżych (1/2 paczki)
    szczypta soli

    Farsz:
    1 wędzona makrela (ok. 30 dag)
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    pieprz

    Dodatkowo:
    1 jajko
    pieprz czarny ziarnisty (na oczka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki z farszem z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Rybę oczyszczamy z ości. Rozgniatamy widelcem lub miksujemy razem z jajkiem, natką pietruszki i szczyptą pieprzu do smaku.
  • 2. Ciasto:
    Przesianą mąkę siekamy z margaryną. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i przy pomocy szklanki wycinamy koła.
  • * 3. Na każde wycięte kółko nakładamy łyżeczkę farszu.
  • * 4. Składamy na pół i dekoracyjnie zlepiamy brzegi, jak na pierogi, robiąc wzorek np. przy pomocy widelca. Na obu czubkach robimy nożem nacięcia.
  • * 5. Z przodu lekko je rozchylamy tworząc pyszczek, a z tyłu jeden koniec zakładamy na drugi tworząc ogonek. Z ziarenek pieprzu robimy oczy.
  • * 6. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 20 - 30 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować