Drożdżowe miseczki na sałatkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt, delikatnie spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 180st C na zwiniętej w kłębek folii aluminiowej. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy folię, studzimy i podajemy z ulubioną sałatką i dodatkami (szynką, sałatą zieloną, serem itp).
Komentarze