455 g mąki
230 g wody
1 jajko
45 g masła, miękkiego
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Drożdżowe muffiny koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego ( haki ) wyrobić ciasto - dodając wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 60 - 75 minut).
2.Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich następnie na 3 części, z których uformować kulki. Kulki ułożyć po 3 w każdym wgłębieniu na muffinki. Przygotowane muffinki przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 45 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Komentarze