Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Drożdżowe ciasto na kefirze z masą z ugotowanego budyniu i sera. Wszystko posypane słodką kruszonką. Ciasto dobrze wyrośnięte, puszyste, słodkie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    25 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki kefiru
    50 g masła
    100 g cukru
    1 jajko
    szczypta soli

    Masa serowo- budyniowa:
    250 g mielonego sera białego
    1/2 opakowania budyniu waniliowego
    1 szklanka mleka
    3 czubate łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Kruszonka:
    50 g masła
    50 g cukru
    100 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, rozetrzeć łyżką do otrzymania płynnej konsystencji, co trwa ok.30 sekund. Wlać kefir, wymieszać. Dodać jajko, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do ciasta drożdżowego, jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto nie wyrośnie bardzo dużo na tym etapie, ale po wyjęciu z piekarnika będzie wystawać ponad tortownicę.
  • 2. Masa serowo- budyniowa:
    Z 1/2 opakowania proszku budyniowego, cukru, cukru waniliowego i 1 szklanki mleka ugotować budyń. Lekko ostudzić, ale należy pilnować żeby nie zrobił się kożuch. Ciepły budyń dodać do białego sera, wymieszać (można łyżką). Masę serową wyłożyć na wyrośnięte ciasto.
  • 3. Kruszonka:
    Z podanych składników zagnieść ciasto o konsystencji okruszków. Powstałą kruszonką posypać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55- 60 minut, do momentu zrumienienia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować