Drożdżowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże orez olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
2.Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
3.Wymieszać z 2/3 sera. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami.
4.Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
Komentarze