Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i przyprawą korzenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem oraz solą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na dziesięć minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z dżemem, przyprawą korzenną oraz bułką tartą.
Wałkujemy ciasto na grubość 2 - 3 mm, wykładamy farsz i zwijamy. Kroimy na mniejsze drożdżówki i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, grzanie z dołu przez dziesięć minut, następnie grzanie z góry kolejne dziesięć minut.
Komentarze