Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i przyprawą korzenną

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealne na drugie śniadanie - pyszne, zdrowe i domowe! ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    125 g półtłustego twarogu
    1 jajko
    0.5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    15 g drożdży
    0,5 szklanki mleka

    Składniki na farsz:

    3 jabłka
    4 łyżeczki dżemu z gruszek lub pomarańczy
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżka bułki tartej

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i przyprawą korzenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem oraz solą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na dziesięć minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z dżemem, przyprawą korzenną oraz bułką tartą.

    Wałkujemy ciasto na grubość 2 - 3 mm, wykładamy farsz i zwijamy. Kroimy na mniejsze drożdżówki i układamy na papierze do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, grzanie z dołu przez dziesięć minut, następnie grzanie z góry kolejne dziesięć minut.

    Wspaniałe jako drugie śniadanie. ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy