Drożdżowe ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, mleko i łyżkę cukru wymieszać i zostawić na 15 minut.
2.Jogurt, ser, jajko, śmietanę i resztę cukru zmiksować blenderem na gładką płynną masę i przelać do misy robota.
3.Dodać wyrośnięte drożdże, sól, połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki i olej. Wyrobić gładkie miękkie ciasto.
4.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.W między czasie ubić białko z łyżką cukru i wymieszać z masą makową. Dodać aromat i bułkę tartą dla zagęszczenia masy.
6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 - 16 części
7.Z każdej części wałkować prostokąt o wymiarach 14 / 20cm i smarować masą makową.
8.Zwinąć roladkę, spłaszczyć lekko i naciąć nożem na całej długości.
9.Zwinąć roladkę na kształt ślimaczka.
10.Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny do podrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze