Drożdżowe ślimaczki z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Te drożdżowe ślimaczki z malinami są bardzo proste w przygotowaniu! Jedyną wadą tych drożdżówek jest to, że za szybko znikają i można się nimi zajadać bez opamiętania. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tych bułeczek będzie je często piekł. Oczywiście nadzienie można modyfikować.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦225 ml mleka
    ◦55 g masła
    ◦425 g mąki tortowej
    ◦8 g drożdży instant
    ◦55 g cukru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 duże jajko

    Składniki na nadzienie:
    ◦250 g twarogu
    ◦150 g serka homogenizowanego waniliowego
    ◦2-3 łyżki cukru
    ◦ok. 50 ml słodkiej śmietanki
    ◦300 g malin
    ◦1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ◦skórka otarta z 1 limonki

    Składniki na lukier:
    ◦120 g cukru pudru
    ◦2 łyżki roztopionego masła
    ◦2 łyżki soku z cytryny
    ◦2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦mąką do podsypywania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy na blacie posypanym mąką przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.

    Przygotowanie nadzienia:
    Twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek waniliowy, cukier i słodką śmietankę. Miksujemy/ucieramy aż składniki dokładnie się połączą i otrzymamy gładki serek. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.

    Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 i smarujemy przygotowanym serkiem. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

    Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Gdy nasze ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut.

    Przygotowanie lukru:
    W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

    Ciepłe drożdżowe ślimaczki z malinami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować