Drożdżowe ślimaki z serem i jagodami

0 (0 ocen)

idealnie smakują ze szklanką mleka

Składniki:

  • CIASTO

    0,5 kilograma mąki pszennej
    0,5 szklanki letniego mleka
    25 gram drożdży
    szczypta soli
    1 jajko
    50 gram masła
    0,5 szklanki cukru

    MASA SEROWA

    20 dag sera twarogowego półtłustego
    2 żółtka
    3 łyżki cukru

    KRUSZONKA

    100 gram masła
    200 gram mąki pszennej
    100 gram cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    250 ml jagód

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Drożdżowe ślimaki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i dobrze razem wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej rozpuszczone i ostudzone masło, szczyptę soli, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    MASA SEROWA

    Ser przełożyć do miski. Dodać do niego żółtka i cukier i dobrze razem wymieszać. Tak, aby nie było grudek sera.

    KRUSZONKA

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ugnieść dokładnie w palcach. Tak, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby powstały charakterystyczne grudki.

    Jagody opłukać i zostawić na sicie, żeby odciekły.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować. Następnie na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę serową. Posypać ją jagodami i zwinąć w roladę. Nożem odkrawać kawałki i układać je na blaszce. Wierzch każdego ślimaka posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować