Drożdżowe ślimaki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i dobrze razem wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej rozpuszczone i ostudzone masło, szczyptę soli, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
MASA SEROWA
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego żółtka i cukier i dobrze razem wymieszać. Tak, aby nie było grudek sera.
KRUSZONKA
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ugnieść dokładnie w palcach. Tak, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby powstały charakterystyczne grudki.
Jagody opłukać i zostawić na sicie, żeby odciekły.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować. Następnie na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę serową. Posypać ją jagodami i zwinąć w roladę. Nożem odkrawać kawałki i układać je na blaszce. Wierzch każdego ślimaka posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C.
Komentarze