Koło tych drożdżówek nie można przejść obojętnie. Zachwycają już samym wyglądem. Słodki lukier i masa serowa rozpływają się w ustach. Całość przełamana jest kwaskowatą morelą.
Bułeczki drożdżowe stokrotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy do podrośnięcia, przykrywamy go ściereczką.
2.Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozczyn. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Masło wyrabiamy na stolnicy, powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość; przykrywamy je ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy masę serową oraz morele.
3.Morele sparzamy, obieramy ze skórki i dzielimy na pół, usuwamy pestkę.
4.Ser umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem przez kilka minut. Mieszamy go z cukrem i żółtkiem, odstawiamy.
5.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i filiżanką wycinamy kółka ( średnica filiżanki była nieco większa niż szklanki). Kółka przekładamy na blaszkę, układamy je w odstępach od siebie.
6.Każde kółko nacinamy promieniście na 1,5cm. Zostawiamy miejsce na środku. Krążki przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
7.Po tym czasie za pomocą kieliszka robimy wgłębienie w każdym krążku. Do wgłębienia wkładamy porcję nadzienia serowego. Na serze układamy połówkę moreli. Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
8.Po upieczeniu bułeczki studzimy. Mleko ucieramy dodając po łyżce cukru pudru aż powstanie lukier. Dodajemy w między czasie trochę aromatu cytrynowego. Lukrem smarujemy płatki stokrotek.
Życzę smacznego :-)
Komentarze