Drożdżowe podpłomyki

4.51 (196 ocen)

  • 2 godz.

z cebulą lub białym serem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dag mąki chlebowej typ 750
    40 dag mąki pszennej razowej
    7 dag drożdży
    1 łyżeczka kopiata soli
    1 łyżeczka cukru
    ok. 1 szklanki wody

    2 cebule, cukier do posypania

    70 dag mielonego sera białego
    2 całe jajka
    cukier do smaku ok. 5 łyżek
    pół łyżeczki soli
    5 dag margaryny topionej
    1 budyń śmietankowy
    ok. 1/2 szklanki mleka

Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Drożdżowe podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami wody i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte drożdże, sól i resztę wody dodać do mąk, wyrobić jednolite ciasto.
  • 3. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, margarynę, sól i dalej ucierać, na koniec dać budyń i mleko. Utrzeć na jednolitą masę.
  • image-18jjaiw 4. Z wyrośniętego ciasta uformować cienkie placuszki, nałożyć masę serową, a na drugie pokrojoną w talarki cebulę i posypać cukrem kryształem.
  • image-1mokac8 5. Piec na 200 stopni ok. 20 min. do zrumienienia.

Porady

Najsmaczniejsze zaraz po wystudzeniu są chrupiące i pachnące. Z cebuli i cukru tworzy się przepyszny słodki syrop. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem. Podpłomyki mają niepowtarzalny smak i zapach, gdy są pieczone w piecu chlebowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować