Drożdżowe poduszki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Wszystkie składniki wrzucić do miski i rękami dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto partiami rozwałkowywać cienko na stolnicy, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty, np. koło, kwadrat, trójkąt. Na środek ciasta położyć łyżeczkę dżemu. Ciasto składać na pół i mocni dociskać brzegi.
Ciastka - poduchy kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Komentarze