Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z patelni

4.5 (198 ocen)

Puszyste i przepyszne:) w sam raz na wigilijny stół:))

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1 opakowanie drożdży instant
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    300 g kiszonej kapusty
    300 g pieczarek
    1 cebula
    3 jałowce
    3 goździki
    1 łyżka margaryny
    sól,pieprz

    Dodatkowo:
    1/2 litra oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pierogi

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagnieć ciasto 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać olej i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto.
  • 2. Mleko podgrzać. Stopniowo dolewać i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski posypanej mąką, posypać po wierzchu i przykryć ściereczką. Odłożyć na około 1,5-2 godzin aż wyrośnie.
  • ugotowaną kapustę zmiksować 3. Farsz:
    Gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem jałowca i goździków. Odcedzić i odcisnąć. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa.
  • dodać pieczarki 4. Pieczarki obrać i także zmiksować w blenderze. Cebule pokroić w małą kostkę. Zeszklić ja na margarynie i dodać pieczarki, smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Ostudzić i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku i odłożyć do lodówki.
  • pierożki smażyć na oleju 5. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć pierożki aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z barszczykiem. Smacznego!
  • 6. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować w kulę. Podzielić na 4 części. Wziąć pierwszą i rozwałkować na cienki placek. Szklankę wycinać kółka na których nakładać farsz. Zlepić ciasto. Z resztą ciasta i farszu postąpić tak samo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować