Puszyste ,drożdżowe rogale z śmietankowym budyniem , truskawkami oraz słodką kruszonką. Świeżość zachowują nawet 3 dnia po upieczeniu , są idealnym deserem lub drugim śniadaniem.
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko oraz śmietankę ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę.
Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.
2.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier ,cukier wanilinowy oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
3.Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
4.Nadzienie/ Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzamy w 1/2 szklance mleka.
W rondelku rozpuszczamy masło , wsypujemy mąki , smażymy ok 2 min łącząc mąkę z masłem.
Wlewamy pozostałe mleko ,zagotowujemy.
Zdejmujemy z gazu , dodajemy rozprowadzony budyń oraz żółtka energicznie ucierając do powstania gęstego kremu ( można użyć miksera).
5.Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , kroimy na ćwiartki.
6.Kruszonka: Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło..
Siekamy składniki do powstania małych sypkich grudek. ( ew. możemy dodać więcej mąki lub masła gdyby kruszona wychodziła zbyt mokra lub mączna)
7.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Stolnicę oprószamy mąką pszenną, rozwałkowujemy okrąg o średnicy ok 20 cm.
Przekrawamy ciasto na pół a następnie po skosie uzyskując 8 trójkątów
8.Na każdy z trójkątów nakładamy łyżkę budyniu oraz 2-3 ćwiartki truskawki , zwijamy rogalika.
Zaczynamy od podstawy ( szerszego końca) trójkąta, zwijamy do środka w rulon.
Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
9.Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdego smarujemy roztrzepanym białkiem oraz posypujemy kruszonką.
10.Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczone studzimy na kratce.
Komentarze