Drożdzowe rogale z konfiturą jagodową.

0 (0 ocen)

  • 60 min

polecam pulchne lekkie , pachnące drozdzowe rogale z domowa konfiturą jagodową. O tej porze roku rogaliki sa jeszcze smaczniejsze niz w sezonie gdy jagody mamy są dostatkiem-polecam

  • 60 min

Składniki:

  • około 500 g maki
    2 jaja
    1\2 kostki masła
    1\2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    50 g drozdzy
    wieksza szczypta soli
    1\3 szklanki mleka
    1 słoik konfitury jagodowej
    oraz
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Konfitury

Drożdzowe rogale z konfiturą jagodową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podrzewam dodaje drozdze , cukier mieszam i odstawiam .
    Masło rozpuszczam.
    Na stolnice wsypuje makę , dodaje szczypte soli, dodaje rozczyn i rozbebłane jaja.
    .Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut , przykrywam ściereczką.
    Ciasto dzielę na 3 części z kazdej wałkuję koła, dzielę na 6 trójkatów, nakładam konfiturę jagodową , zwijam od podstawy trójkata w kierunku wierzchołka, sklejam by nadzenie nie wydostało sie na zewnatrz.
    Rogaliki układam na natłuszczonej blaszce i piękę w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w 190 s.
    Przed podaniem oprószam cukrem pudrem, smacznego

Porady

wierzch , przed pieczeniem , mozna posmarowac rozbebłanym żóltkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować