Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne rogaliki z domowym dżemem z agrestu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
    1 szczypta soli
    3 łyżki cukru
    60 g margaryny do pieczenia
    100 ml mleka
    12,5 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki amoniaku

    dodatkowo :
    1 jajko
    płatki migdałowe do posypania
    dżem agrestowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać a margarynę stopić w osobnych naczyniach.
    Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne.
    Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać.
    Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto.
    Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
  • 2. Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu.
    Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
    Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
    Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
    Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach.
    Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Amoniak Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować