Drożdżowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki , rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W dużej misce - z margaryny , mąki , proszku do pieczenia i cukru waniliowego, soli zrobić kruszonkę , dodać rozczyn , jajko +żółtka i śmietanę , ciasto wyrobić na gładką masę , odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5 cm. smarować marmoladą albo czekoladą , zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki , poczekać aż wyrosną . Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , około 30 minut w temp. 175-180*C
Porady
Ciasto wyrabiamy krótko ( nie jak tradycyjne drożdżowe ciasto ) do dokładnego połączenia składników
Komentarze