Drożdżowe racuchy z owocami

5 (143 ocen)

  • 25 min

Smaczne, przypominające w smaku pączki- placuszki z jabłkiem lub bananem. Przysmak nie tylko dzieci.

  • 25 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    4 dag drożdży świeżych
    10 dag cukru kryształu
    4 jajka
    1 1/2 szklanki mleka
    10 dag tłuszczu: masła lub oleju
    cukier waniliowy
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia
    owoce: jabłka, banany, gruszki

Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Drożdżowe racuchy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Masło roztapiamy, studzimy.
  • 2. Drożdże- rozkruszone ucieramy z 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki, 3/4 szkl. mleka- ciepłego. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Całe jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • 4. Do mąki dodajemy utarte jajka, roztopiony tłuszcz, resztę mleka, cukier waniliowy.
    Całość ucieramy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 5. Obieramy owoce ze skórki, kroimy w grubsze plastry.
  • 6. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Placuszki drożdżowe 7. Kładziemy łyżką niewielkie placuszki, na wierzch układamy plastry owoców, lekko wciskamy.
    Smażymy placki z obu stron na rumiano.
  • 8. Smacznego życzę :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe winny mieć temp. pokojową. Możemy do środka dać tylko cukier ten ucieramy z jajkami. Zależy od naszego gustu smakowego. Konsystencja na ciasto winna być gęsta, rzadkie ciasto źle się smaży. Korygujemy gęstość mąką. Placuszki pysznie smakują również z innymi owocami lub same. Podany czas jest bez czasu na wyrastanie rozczynu i ciasta. Wszystko zależy od temp. w pomieszczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować