Drożdżowe racuchy z pomarańczowym sosem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nuta pomarańczy przewija się zarówno w cieście jak i w sosie

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki mąki
    50 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka
    2 jajka
    cukier waniliowy
    3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    szczypta soli

    Sos:
    sok z 2 pomarańczy
    3 łyżki masła
    4 łyżki cukru

    olej do smażenia

Drożdżowe racuchy z pomarańczowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Do kubka dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aż rozczyn podrośnie.
  • 2. Gdy rozczyn już jest gotowy, wlać go do mąki, dodać resztę mleka, jajka, resztę cukru, skórkę pomarańczową i roztopione masło i wyrobić. . Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto nabierać łyżką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i gotować ok 5 minut do zgęstnienia, polać racuchy.

Porady

Racuchy można zrobić bez sosu tylko posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy