Drożdżowe racuchy z pomarańczowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Do kubka dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aż rozczyn podrośnie.
2.Gdy rozczyn już jest gotowy, wlać go do mąki, dodać resztę mleka, jajka, resztę cukru, skórkę pomarańczową i roztopione masło i wyrobić. . Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ciasto nabierać łyżką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4.Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i gotować ok 5 minut do zgęstnienia, polać racuchy.
Porady
Racuchy można zrobić bez sosu tylko posypać cukrem pudrem.
Komentarze