Drożdżowe racuchy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nigdy nie robiłam racuchów z owocami. Te był pierwszymi, na dodatek pysznymi. Na tyle, że zjadłam kilka na noc, bo nie mogłam się im oprzeć... Pulchne, delikatne i leciutkie. Śmiało można zamienić truskawki na inne owoce lata- jagody czy maliny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ok 25 racuchów (o śr. ok 6-7cm):

    325g mąki pszennej
    2 jajka
    40g drożdży świeżych
    300ml mleka 3.2%
    40g cukru trzcinowego
    1 pełna łyżka stołowa syropu trzcinowego
    2 szczypty soli

    oraz olej do smażenia
    ok 400g truskawek
    cukier puder do posypania po wierzchu



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Drożdżowe racuchy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy zaczyn 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, syrop trzcinowy oraz 100g mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do zwiększenia objętości o 1/3. Możemy je przykryć ściereczką, ale nie jest to konieczne. Ważne by rozczyn nie stał na "przeciągu".
  • Przygotowujemy ciasto 2. Oddzielone od żółtek białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy oraz resztę mąki. Wyrabiamy ręką bądź mikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość 3. W tym czasie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:)
    Możemy:
    Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy:
    200g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem.
    Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu.
  • Smażymy racuchy na złoty kolor 4. Smażenie:
    Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym.

Porady

Upieczone racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować