Drożdżowe warkocze

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne do kawy, herbaty, do pracy na drugie śniadanie. Pyszne, puszyste drożdżówki - wyśmienita uczta dla smakoszy ciast drożdżowych.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    0,9 kg mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    1 szklanka ciepłego mleka
    7 dag świeżych drożdży
    1/3 kostki masła
    2 łyżki spirytusu
    Szczypta soli
    1/4 szklanki cukru
    Do smażenia- 2 kostki smalcu+1/2 l oleju
    Cukier puder do posypania warkoczy drożdżowych

Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut by drożdże podrosły. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, jajka, cukier, sól, spirytus oraz mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodawać porcjami płynne masło, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto ma podczas zagniatania wchłonąć tłuszcz i ma być bez połysku. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować placek o grubości około 5 mm pociąć na paseczki radełkiem na szerokość 1 cm, zapleść luźno warkocze na długość około 10 cm Ułożyć na ściereczce i odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce by warkocze podrosły. Olej i smalec rozgrzać, wkładać warkocze , smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wystudzone warkocze posypać cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można dodać też cukier waniliowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy