Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut by drożdże podrosły. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, jajka, cukier, sól, spirytus oraz mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodawać porcjami płynne masło, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto ma podczas zagniatania wchłonąć tłuszcz i ma być bez połysku. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować placek o grubości około 5 mm pociąć na paseczki radełkiem na szerokość 1 cm, zapleść luźno warkocze na długość około 10 cm Ułożyć na ściereczce i odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce by warkocze podrosły. Olej i smalec rozgrzać, wkładać warkocze , smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wystudzone warkocze posypać cukrem pudrem.
Komentarze