Polubiłam smak dyni, i postanowiłam spróbować jak smakuje w cieście drożdżowym. Zaskoczenie było duże, bo ciasto jest słodkie, lekko winne, pachnie pomarańczą i nie ma smaku dyni.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
30 g drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 jajko
1 żółtko
mały cukier waniliowy
50 g roztopionego masła
szczypta soli
500 g oczyszczonej dyni
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2cytryny
5-7 kropli aromatu pomarańczowego
Drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży , łyżki cukru, łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn. Gdy drożdże podrosną, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut.
2.Dynię pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać aromat i wymieszać. Posypać galaretką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie przemieszać.
3.Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach.
4.Ciasto wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć dynię i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na około godzinę. Ciasto kroić zimne.
Komentarze