Drożdżowe bułeczki z jagodowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x 20 zostawiając niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.
Komentarze