DROŻDZOWE ZAWIJAŃCE Z MAKIEM

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Moja alternatywa dla pracochłonnej strucli makowej.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 puszki gotowej masy makowej

    1 kg mąki

    0,5 litra mleka

    10 dag drożdzy

    6 żółtek

    1 szklanka cukru

    12 łyżek masła

    szczypta soli

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdzowe zawijańce z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdzowe zawijańce z makiem 1. 1. Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Odlać trochę do kubeczka, a resztę wlać do miski. W kubeczku z mlekiem rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Roztwór musi mieć konsystencję śmietany. Całość pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mlekiem dodać cukier, żółtka, roztopione masło, sól, wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Na końcu dodać mąkę. Wyrabiać starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 2 godziny w temperaturze pokojowej).

    2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować na nim masę makową i zwinąć jak roladę. Pokroić ciasto na plastry o grubości około 3 cm. Gotowe plastry układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie rozsmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować