Drożdżowe zawijasy z cukrem i cynamonem

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz.

Lubicie ciasto drożdżowe? Jeśli tak, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ja piekłam dwa rodzaje, jedne z dżemem śliwkowym a drugie- jak na zdjęciach, z cukrem trzcinowym i cynamonem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej, 200ml ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków, 50g roztopionego masła, 7g drożdży suchych, szczypta soli, 2 jajka, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki cynamonu, 50g miękkiego masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe zawijasy z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, cukier drobny, sól, wymieszać dokładnie. Jedno jajko wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać razem z roztopionym masłem (50g) do suchych składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Nie dodawać więcej mąki i nie wyrabiać ciasta, tylko zagnieść. Włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie, lekko zagnieść wyrośnięte ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden kawałek, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, złożyć boki po około 2cm z obu stron (jak na zdjęciu), następnie złożyć ciasto do połowy i przykryć drugą połową, odwrócić złączeniem do dołu. Pokroić ciasto na 1-1,5cm paski, lekko wywinąć, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, aż się zarumienią. Z tej ilości składników upiekłam dwie pełne blachy zawijasów. Spróbujcie, bardzo smaczne zawijaski :)

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować