Ciasta drożdżowego chyba nikomu nie trzeba zachwalać ;) a przepis podpatrzyłam u Liski
60 min
Składniki:
4 łyżki cukru
60 g wody
210 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru
80 g masła
1 jajko
450 g mąki pszennej
18 śliwek (ok. 1/2 kg)
2 jabłka
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
szczypta soli (na czubek noża)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić.
2.Drożdże zasypać łyżeczką cukru, kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, ciepłe
mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut, by drożdże „ruszyły”.
Dodać jajko.
3.W garnuszku roztopić masło. Przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać
mąkę i zagnieść ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w
ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm),
wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
Rozprowadzić na niej ciasto.
4.Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście, rozcięciem do góry.Na śliwki nałożyć starte na tarce jabłka
Odstawić do wyrastania tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość – ok. 1 h.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (jeśli uznamy, że jest jej za mało,
możemy podwoić ilość składników).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (po ok. 30 minutach należy
sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta). Czasami czas
pieczenia może się wydłużyć nawet do 60 minut.Można posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Komentarze