Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasta drożdżowego chyba nikomu nie trzeba zachwalać ;) a przepis podpatrzyłam u Liski

  • 60 min

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
    60 g wody
    210 ml ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru
    80 g masła
    1 jajko
    450 g mąki pszennej
    18 śliwek (ok. 1/2 kg)
    2 jabłka
    Kruszonka:
    50 g mąki
    25 g cukru
    25 g zimnego masła
    szczypta soli (na czubek noża)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić.
  • 2. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, ciepłe
    mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut, by drożdże „ruszyły”.
    Dodać jajko.
  • 3. W garnuszku roztopić masło. Przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać
    mąkę i zagnieść ciasto.
    Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w
    ciepłe miejsce na 30-40 minut.
    Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm),
    wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
    Rozprowadzić na niej ciasto.
  • 4. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście, rozcięciem do góry.Na śliwki nałożyć starte na tarce jabłka
    Odstawić do wyrastania tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość – ok. 1 h.
    Piekarnik nagrzać do 190 st C.Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (jeśli uznamy, że jest jej za mało,
    możemy podwoić ilość składników).
    Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (po ok. 30 minutach należy
    sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta). Czasami czas
    pieczenia może się wydłużyć nawet do 60 minut.Można posypać cukrem pudrem
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować