Drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej (typ 450 lub 500)

    300 ml mleka 2 %

    8 dag masła

    1 opakowanie suszonych drożdży

    16 gram cukru waniliowego

    10 dag cukru

    70-80 dag śliwek

    cukier puder

    cynamon

    tłuszcz i krupczatka do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.

    Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Wlewamy zimne mleko i gdy składniki ostygną do temperatury 37 stopni, wlewamy do mąki.
  • 2. Wyrabiamy ciasto przez około 5-7 minut na średnich obrotach robota. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Formę o wymiarach 23 na 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze chwilę rękoma, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykładamy nim formę do pieczenia.
  • 4. Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy, przecinamy na pół i usuwamy pestki.

    Połówki owoców wciskamy delikatnie w ciasto, nakładając je delikatnie na siebie i pozostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym ze świeżo startym cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować