Drożdżowiec z masą marcepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mieszankę bakalii skropić rumem, mąkę wymieszać z cukrem, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 2-3 łyżki mleka, lekko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodać jajka, śmietanę, pozostałe mleko, szczyptę soli, sok z cytryny, dokładnie wyrobić ciasto(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie dodać roztopione masło, wymieszać całość aż ciasto wchłonie tłuszcz. Do gotowej masy dodać pokruszoną masę marcepanową i mieszankę keksową(zostawić część do dekoracji) . Wymieszać by mieszanka z masą marcepanową dobrze sie połączyła z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Piec w temp. 170 stopni 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gdy wystygnie polać lukrem, ozdobić mieszanką bakaliową.
Komentarze