ciasto:
500 g mąki tortowej
50 g drożdży
150 ml mleka
2 żółtka
100 g cukru
80 g margaryny
1 kropla aromatu waniliowego
1 jajko do posmarowania placka
szczypta soli
oprócz tego:
10 g cukru pudru
20 g tłuszczu i bułki tartej - do foremki
20 dag jasnych czereśni
5 dag czerwonych czereśni
foremka: 25 x 36 cm
Drożdżowiec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Do 75 ml ciepłego mleka wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru, dodać drożdże, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2.Żółtka utrzeć z resztą cukru. Rozpuścić w małym garnuszku margarynę i pozostawić do ostygnięcia.
3.Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałą przesianą mąką, dodać utarte żółtka z cukrem, aromat, szczyptę soli, wyrobić ciasto, dodając stopniowo
pozostałe mleko. Po wyrobieniu ciasta dodać stopniowo rozpuszczoną, schłodzoną margarynę i dalej wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od dłoni, miskę przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
4.Foremkę o wymiarach 25 x 36 cm, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, następnie rozłożyć ciasto na foremce.
5.Wzdłuż i poprzek drożdżowca zrobić nacięcia, ( czyli porcjować). Posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem. Na każdą porcję nałożyć owoce jasnej czereśni i po jednej czerwonej czereśni na każdą z porcji na środku.
6.Następnie foremkę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st C, przez 60 minut.
7.Po ostudzenia ciasta można posypać cukrem pudrem, wedle uznania.
Porady
Nie należy dodawać za dużo cukru do rozczynu na ciasto drożdżowe, ponieważ cukier spowalnia wzrost drożdży.
Komentarze