Drożdżówka odrywana bogato nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru zalewamy 1/3 szkl. ciepłego / nie gorącego / mleka. Przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
2.Po tym czasie dodajemy cukier, mąkę, resztę mleka, mieszamy dodajemy sól, jajko, aromat i rozpuszczone ostudzone masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto jest gotowe w momencie kiedy przestaje kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około godziny.
3.Teraz ponownie zagniatamy ciasto dzielimy na równe części, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć drożdżówki. Każdą z części spłaszczmy dajemy łyżeczkę nadzienia i porządnie sklejamy formując bułeczkę. Układamy na blasze lub tortownicy / wyłożonej papierem do pieczenia/ zachowując niewielki odstęp. Drożdżówki jeszcze urosną i połączą się ze sobą. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.
4.W międzyczasie przygotujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki rozkruszamy w palcach tworząc niewielkie zacierki. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. Po wyrośnieciu naszych bułek, roztrzepujemy jajko z łyżką wody i smarujemy każdą z bułeczek, na końcu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 30 minut.
Komentarze