Drożdżówka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie . Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo( z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć do blachy(mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę) , przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160stopni ok 35 minut.
Komentarze