Drożdżówka crunchy z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealna na śniadanie i piknik! Wilgotna, słodko-kwaśna z chrupiącą kruszonką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto do tortownicy 30cm! Duże!

    600g mąki pszennej
    250g-300g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50g siemienia lnianego zmielonego*
    50g orzechów włoskich zmielonych*
    2 całe jajka „L”
    2 zółtka
    500ml mleka
    80g drożdży świeżych
    3-4 łyżki cukru ( w zależności od upodobań)
    125g masła 82%
    1 małe jabłko

    Składniki na wierzch:
    Jedno duże jabłko
    500g rabarbaru pokrojonego w kostkę
    Dwie pełne łyżki cukru
    Skórka otarta z połowy cytryny
    Pół łyżeczki cynamonu opcjonalnie

    Składniki na kruszonkę Crunchy:

    40g masła 82%
    100g orzechów włoskich zmielonych
    Pełna łyżka cukru trzcinowego lub kryształu
    Płatki kukurydziane (takie do mleka corn flakes) przynajmniej 3 garście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka crunchy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Drożdże pokruszyć do miski i zasypać całym cukrem. Odczekać aż drożdże się rozpuszczą. Dokładnie je wymieszać rózgą.

    W tym czasie rozpuścić powoli masło, podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie), jajka połączyć w kubeczku z żółtkami.

    Jabłuszko obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wrzucić na patelnię i zarumienić, odparowując sok. Odstawić do przestudzenia.

    Mąkę pszenną połączyć z siemieniem i orzechami.

    Do rozpuszczonych drożdży wlewamy całe mleko i zasypujemy łyżką mąki pszennej. Mieszamy dokładnie i czekamy aż wyrośnie.
  • Podsmażamy rabarbar z cukrem 2.
    Do zaczynu dodajemy powoli resztę mąki pszennej i zagniatamy. Dodajemy również resztę składników. Ciasto będzie luźne, lepiące i upierdliwe w mieszaniu więc można pomóc sobie mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto podsypując mąką pełnoziarnistą aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto nie może być za twarde. Właściwie trzeba tylko wyczuć moment kiedy się nie rozpływa i staje się ładną kulą. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, oprószone mąką. 15 minut wystarczy.
  • Rabarbar i jabłuszko 3. Obrany i drobno pokrojony rabarbar wrzucamy na patelnię (może być po jabłku) i zasypujemy cukrem , skórką i cynamonem. Smażymy na wolnym ogniu aż się rozpadnie. Studzimy.
    Jabłko kroimy w kostkę. Odstawiamy.
  • Układamy składniki na cieście 4.
    Kruszonka:

    Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, miażdżąc płatki. Nie musi być super drobno. Większe kawałki płatków później fajnie chrupią. Odstawiamy.


    Składamy wszystko w całość:

    Piekarnik nagrzewamy do 180st.C

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej albo orzechami albo bułką tartą.

    Na wierzch ciasta rozkładamy jabłka i trochę kruszonki. Następnie nasz rabarbar i resztę kruszonki.
  • Chrupiące ciacho prosto z pieca 5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja dodatkowo na spód dałam rondelek z wodą żeby naparować piecyk.

    Ciasto piekłam ok 60 minut bez termoobiegu i 10 minut z termoobiegiem ale to kwestia piekarnika. Pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni.
  • Chrupiemy :) 6.
    Studzimy w zamkniętym piekarniku (ok 30 minut wystarczy). Uchylamy drzwiczki i dajemy ciastu jeszcze odpocząć kolejne 15 minut.
  • Chrup chrup 7. A później już tylko jemy i chrupiemy!
    O 10 rano miałam piękne śniadanie, a mąż motywację do zwleczenia się z wyrka :)

Porady

Nie liczyć kalorii :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musli Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować