Drożdżówka z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam lato i polskie owoce np. czarną porzeczkę wszyscy mówią: kwaśna, ale jak zrobię drożdżówki z czarną porzeczką znikają z talerza:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • zaczyn:

    mąka 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    drożdże 50 gram
    letnie mleko 1/3 szklanki

    ciasto:

    mąka pół kg
    letnie mleko 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 4 sztuki

    owoce:

    czarna porzeczka

    kruszonka :

    masło, cukier i mąka po 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki zaczynu połącz ze sobą, przykryć miskę ściereczką.
  • 2. Jak zaczyn zacznie pracować (po około 10 minutach) dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto, dolewaj letnie mleko.
    Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, przykryj ściereczką na 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, przekładaj na blaszkę, zrób wgłębienie np. literatką na środku każdej drożdżówki, wypełnij owocami, posyp kruszonką, po 15 minutach wstaw do nagrzanego piekarnik (180 stopni) na 15 minut.
  • 4. Kruszonka: wsyp do miseczki mąkę i cukier dodaj mało i palcami rozcieraj tak aby powstały grudki ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować