Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy i dodajemy cukier, mąkę i mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Do miski wsyp sól, mąkę -Ważne jest to aby mąkę zawsze przesiać do miski. Dodaj cukier, jajka roztrzep i dodaj do miski. Wlej ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże.
Delikatnie napowietrzamy skłądniki łącząc je ze sobą.
3.Następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wkładamy do formy wyłożonej papierem. Unikniemy w ten sposób brzydkiego przypieczenia boków i spodu,
4.Galaretkę otwieramy i wsypujemy do owoców.
5.Następnie dodajemy troszkę mąki i wszystko razem delikatnie mieszamy. W taki sposób po upieczeniu ciasta galaretka wchłania nadmiar soku powstały po upieczeniu ciasta,a po wystygnięciu owoce się błyszczą.
6.Wykładamy wszystko na ciasto drożdżowe.
7.Domowa konfitura z płatków róż. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/konfitura-z-platkow-roz-12
8.Na owoce smarujemy konfiturę z płatków róż.
9.Kruszonka : Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy.
eśli kruszonka się nam nie łączy oznacz to,że trzeba dodać troszkę więcej margaryny, a jeśli się za mocno lepi dodaj troszkę więcej mąki.
10.Kruszonką posyp ciasto drożdżowe z owocami.
11.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około godziny. Sprawdzamy patykiem czy jest już upieczone.
Porady
Ta drożdżówka jest lekka i puchata, a co najważniejsze nie jest sucha. Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce i dżem.
Komentarze