Drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki mąki
(z całej odmierzonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wraz z solą. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, dodać żółtko, cukier waniliowy, aromat cytrynowy i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać dalej dotąd, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ręki.
2.Formę 26 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równo ciasto.
3.Składniki kruszonki zagnieść palcami i posypać równomiernie całą powierzchnię ciasta w formie. Ciasto dać do piekarnika do wyrośnięcia i nastawić temperaturę 35-40 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, dalej pieczemy go w temperaturze 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, pozostawić go jeszcze 15 minut w piekarniku (przy wyłączonym źródle ciepła).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika wyłożyć z formy i położyć na kratkę do ostudzenia.
Porady
Do ciasta można dać bakalie. Można wierzch ciasta przed rozłożeniem kruszonki posmarować cienko dżemem.
Komentarze