DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto, które znane jest od pokoleń i którego nie musimy reklamować.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki tortowej
    - 3 żółtka
    - 3 dkg drożdży
    - 1 szklanka mleka
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1 łyżka płaska cukru waniliowego
    - parę kropel aromatu cytrynowego
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 dkg masła roztopionego i ostudzonego
    - szczypta soli
    Kruszonka :
    - 6 łyżek mąki
    - 3 łyżki masła
    - 3 łyżki cukru pudru

Drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki mąki
    (z całej odmierzonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wraz z solą. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, dodać żółtko, cukier waniliowy, aromat cytrynowy i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać dalej dotąd, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ręki.
  • 2. Formę 26 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równo ciasto.
  • 3. Składniki kruszonki zagnieść palcami i posypać równomiernie całą powierzchnię ciasta w formie. Ciasto dać do piekarnika do wyrośnięcia i nastawić temperaturę 35-40 stopni.
    Gdy ciasto wyrośnie, dalej pieczemy go w temperaturze 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, pozostawić go jeszcze 15 minut w piekarniku (przy wyłączonym źródle ciepła).
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika wyłożyć z formy i położyć na kratkę do ostudzenia.

Porady

Do ciasta można dać bakalie. Można wierzch ciasta przed rozłożeniem kruszonki posmarować cienko dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy