o niesamowitym kształcie - inspirowana przepisami Nebliny na kaszubskie szneki i drożdżówki z truskawkową marmoladą. Polecam - ja się w tym kształcie zakochałam :)
Drożdżówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podaję linki do przepisów Nebliny, którymi się inspirowałam, gdzie m.in. tłumaczy jak zwijać drożdżówkę w ten fantazyjny wzór:
1. http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/kaszubskie-szneki
2. http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/kaszubskie-drozdzowki-z-marmolada-truskawkowa
Na jednym zdjęciu widać również, że tym sposobem można zrobić rogaliki.
2.Ciasto drożdżowe przygotowuję dokładnie tak jak chałkę, tylko daję trochę więcej cukru - 100 gramów na pół kilograma mąki.
Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
3.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Nadzienie: Twaróg dokładnie mieszamy z żółtkami (białka zostawiamy do smarowania ciasta), cukrem i rodzynkami. Dodajemy aromat migdałowy. Nie miksujemy, w masie mogą pozostać grudki.
5.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,8 cm. Nakładamy nadzienie i zwijamy dokładnie tak jak to opisuje Neblina w swoich dwóch przepisach. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Trochę przestudzone posypujemy pudrem.
Komentarze