Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagrzać-ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza).
2.Margarynę rozpuścić i ostudzić przesiać .Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Na samym końcu dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać jeszcze ok. 10 min. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3.Na blat wysypać trochę mąki i wyłożyć na to ciasto. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
4.Ser biały, cukier, cukier waniliowy i dwa żółtka zmiksować, a następnie dodać serek homogenizowany i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masa będzie dość rzadka, ale dzięki temu po upieczeniu nie będzie twarda tylko mięciutka.
5.Masę serową rozsmarować na rozwałkowanym cieście, zostawiając 2 cm jednego brzegu nie posmarowane.
6.Ciasto delikatnie zwinąć w roladę i bardzo ostrym nożem pokroić w ok. 2 cm
roladki.
7.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć roladki na kształt słoneczka. Całe ciasto posmarować roztrzepanym (pozostałym) żółtkiem, a następnie posypać kruszonymi migdałami.Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki odmierzałam szklanką/miarką o pojemności 250 ml.
Komentarze