Drożdżówka z serem, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 min.
2.Jajko, żółtka i pozostały cukier roztrzepać. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić (jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodać mąki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagnieść, po czym przełożyć do formy (o śr.25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20-30 minut. Rabarbar oczyścić i na dwie minuty wrzucić do wrzątku z cukrem waniliowym. Wyjąć, osączyć i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół. Składniki na masę serową utrzeć i kleksami położyć na cieście. W wolne miejsca powtykać naprzemiennie truskawki i rabarbar.
4.Składniki na kruszonkę połączyć. Pokruszyć na ciasto razem z płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut. do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze