Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj duży pęk rabarbaru
2.Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
3.Zasypujemy cukrem około pół szklanki i odstawiamy.
4.Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
5.Po 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, i resztę składników.
6.Nic nie mieszamy. Pozostawiamy tak na 1 godzinę, aż ciasto zacznie samo pracować i drożdże pojawią się u góry.
7.Po godzinie ciasto mieszamy na gładką konsystencję i wykładamy na blachę.
8.Następnie na ciasto wykładamy rabarbar odciśnięty od soku i robimy kruszonkę.
margarynę, cukier ,żółtko, mąka, olej delikatnie zagniatamy i kruszymy na ciasto z rabarbarem.
wymiar blachy 28cm/35cm może być mniejsza będzie wyższy.
9.Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50 minut w około 160- 180st.
Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długa wykałaczką.
Po wyjęciu z piekarnika obsypuje cukrem pudrem aby rabarbar był słodszy.
Komentarze