Kolejna odsłona drożdżówek zawijasów, tym razem z truskawkami. Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe z owocem lata - kogo nie skusi? Nawet kogoś na diecie omami zapach!
1 godz. 50 min
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
15 g drożdży świeżych
45 g roztopionego i schłodzonego masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
150 g jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka ciepłego
50 g serka typu philadelphia
300 g truskawek
3 łyżki cukru waniliowego
roztrzepane jajko
Drożdżówka z truskawkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: do garnuszka dajemy mleko, rozkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy. Ugniatamy elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za wiele. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
2.Dla maszynkowców: na dno formy wyłożyć jajko, jogurt, mleko, masło, sól. Na to mąkę, a na wierzch drożdże i cukier. Włączyć opcję wyrastania ciasta (u mnie trwa 110 min.)
3.Serek philadelphia wymieszać z cukrem waniliowym i truskawkami
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat ok 30 x 40 cm i posmarować nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na grubsze plastry. Powstanie 8 ślimaków. Każdy lekko rozciągnąć i przekręcić o 180 stopni.
5.Drożdżówki układać w dość dużej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Piec 20-25 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
Komentarze