Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością śliwek i brzoskwiń , posypane migdałami i migdałową kruszonką , która doskonale komponuje się z aromatycznymi i soczystymi owocami .

Składniki:

  • 600g mąki
    60g drożdży
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl śmietany kwaśnej
    1/2 szkl mleka
    5 łyżek oleju
    łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli

    KRUSZONKA:
    100g cukru
    100g mąki
    50g masła
    cukier migdałowy

    600g śliwek
    600g brzoskwiń
    50g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając łyżkę cukru
  • 2. Jajka ubić z cukrem i wanilią , dodać śmietanę ,wymieszać , dodać rozczyn , olej, wszystko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką , miksując dodać mąkę ,dobrze zmiksowane ciasto odstawić do wyrośnięcia ( ciasto jest dosyć rzadkie )
  • 3. Śliwki i brzoskwinie umyć , wypestkować , pokroić na mniejsze kawałki . Z podanych składników zrobić kruszonkę
  • 4. Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia , poukładać owoce skórka do ciasta , posypać migdałami i kruszonką
  • 5. Piec 45 minut w temp. 175*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować