Drożdżówki babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka. Odstawiamy aż lekko wyrośnie.
Jajka mieszamy z cukrem. Mieszamy z mąką i mleka, dodajemy sól. Wlewamy rozczyn razem z oliwą. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłem miejsce.
Śliwki myjemy, drelujemy. Z ciasta robimy wałek, kroimy na kawałki, pięścią rozpłaszczamy. Na środku po śliwce kładziemy formujemy kulki- bułki. Odstawiamy na mniej więcej pół godz.
Pieczemy ok. pól godziny w temperaturze 180°C aż się zarumienią.
Porady
Możemy posmarować bułki przed pieczeniem, rozmieszanym jajkiem, wtedy będą się ładnie błyszczały. Ostudzone obsypać pudrem.
Komentarze