drożdżówki babci

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis z babcinej książki

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • śliwki węgierki ( tyle śliwek ile bułek)
    3 łyżki cukru
    pół kg mąki
    5 dag drożdży
    szklanka mleka
    szczypta soli
    szklanka oliwy
    2 jaja

Drożdżówki babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka. Odstawiamy aż lekko wyrośnie.
    Jajka mieszamy z cukrem. Mieszamy z mąką i mleka, dodajemy sól. Wlewamy rozczyn razem z oliwą. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłem miejsce.
    Śliwki myjemy, drelujemy. Z ciasta robimy wałek, kroimy na kawałki, pięścią rozpłaszczamy. Na środku po śliwce kładziemy formujemy kulki- bułki. Odstawiamy na mniej więcej pół godz.
    Pieczemy ok. pól godziny w temperaturze 180°C aż się zarumienią.

Porady

Możemy posmarować bułki przed pieczeniem, rozmieszanym jajkiem, wtedy będą się ładnie błyszczały. Ostudzone obsypać pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy